Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivált tartottak Csókán | Magyar összefogás Skip to main content
Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivált tartottak Csókán

Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivált tartottak Csókán

A rendezvény keretében a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének minősítője is zajlott.

Mintegy 45 fellépőcsoport jelentkezett idén a Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválra. A Magyarországról érkező fellépők mellett számos vajdasági szólista és kórus is igyekezett olyan népdal-összeállítást választani, amivel elnyerheti a zsűri tetszését. Szerda Jolán, tag, Dúdoló asszonykórus, Óbecse: „Tizenöten jöttünk, a Dúdoló énekcsoport és bordalokkal készültünk, úgyhogy vicces, vidám dalokat fogunk előadni.”

Az eseményt a csókai Művelődési Központ színháztermében tartották, ahol a szakmai zsűri a különböző tájegységek legjellemzőbb gyöngyszemeit kereste. Birinyi József, elnök, Hungarikum Szövetség: „Mindig mondjuk a világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, hogy mi mit adunk a világhoz. Egy-egy adott tájegységnek a jellegzetes dalaiból kell válogatni. Nem elég kihajolni az autópálya szélén és a parkolóból elérhető néhány mezei virágot levenni, hanem meg kell nézni, hogy azon a területen mi az, ami csak ott fordul elő, vagy ami jellegzetes másutt is előfordul, de helyi variánsa van.”

A fesztiválon lehetőség nyílt a KÓTA-minősítés megszerzésére is. A legjobbak pedig esélyt kaphatnak az Arany Páva Nagydíj megszerzésére. Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. Sutus Áron, jelölt, Magyar Összefogás: „Összeforr ismét az a közös dalszeretet, összeforr ismét itt a Kápát-medencében az egymás hagyományának az ismerete. Azt gondolom, a vajdasági magyarságnak azért fontos nagyon ez a fesztivál, mert itt megélheti a teljes magyarságát együtt a vendégeivel.”

A fesztivál résztvevői megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójáról is. II. Rákóczi Ferenc szobránál helyezték el az emlékezés virágait.

Pannon RTV

Valasztasi program